Atat pentru a constata daca o intreprindere se incadreaza in categoria IMM cat si pentru stabilirea plafonului de finantare care intra sub incidenta ajutorului de minimis si de care poate beneficia o firma, este important ca fiecare manager sa cunoasca modul in care se clasifica intreprinderile in functie de relatia dintre acestea.

Conform Legii IMM-urilor nr. 346/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, in functie de relatia lor cu alte intreprinderi, raportata la capitalul sau la drepturile de vot detinute ori la dreptul de a exercita o influenta dominanta, exista 3 tipuri de intreprinderi.

  1. Intreprinderi autonome

Sunt acele intreprinderi care:

  • Sunt total independente, respectiv nu detin capital social sau drepturi de vot in nicio alta intreprindere si nicio alta intreprindere nu detine capital social sau drepturi de vot in intreprinderea analizata.
  • Detin mai putin de 25% din capitalul social sau din drepturile de vot (din factorul mai mare) in una sau mai multe intreprinderi si/sau o alta intreprindere nu detine mai mult din 25% din capitalul social sau din drepturile de vot (din factorul mai mare) in intreprinderea analizata.

Daca intreprinderea este autonoma, inseamna ca nu este partenera sau legata cu alta intreprindere!

Prin exceptie de la aceste prevederi, o intreprindere este considerata autonoma, neavand, prin urmare, nici o intreprindere partenera, chiar daca acest prag de 25% este atins sau depasit de catre urmatoarele categorii de investitori, cu conditia ca acesti investitori sa nu fie legati, individual sau in comun, de intreprinderea in cauza:

a) societati publice de investitii, societati de capital de risc, persoane fizice sau grupuri de persoane fizice care realizeaza, conform declaratiei anuale de venit, venituri majoritare din activitatea de investitii in capital de risc (business angels) si care investesc fonduri proprii in societati necotate la bursa, cu conditia ca investitia totala a acestor investitori in aceeasi intreprindere sa nu depaseasca echivalentul in lei a 1.250.000 euro;

b) universitati sau centre de cercetare fara scop lucrativ;

c) investitori institutionali, inclusiv fonduri de dezvoltare regionala;

d) autoritati ale administratiei publice locale, respectiv consilii locale ale unitatilor administrativ-teritoriale cu un buget anual mai mic de echivalentul in lei a 10 milioane euro si cu o populatie mai mica de 5.000 de locuitori.

  1. Intreprinderi partenere

Sunt acele intreprinderi care:

  • nu sunt clasificate ca intreprinderi legate
  • prezinta urmatoarea relatie: intreprinderea (din amonte) detine, individual sau in comun cu una ori mai multe intreprinderi legate, 25% sau mai mult din capitalul social ori din drepturile de vot ale unei alte intreprinderi (din aval).

Intreprinderile partenere sunt intreprinderile care nu sunt nici autonome, nici legate una de cealalta.

Daca o intreprindere este partenera cu o alta intreprindere, la determinarea statutului de IMM trebuie adaugata o proportie din datele financiare si privind numarul de salariati ale intreprinderii partenere la datele financiare ale firmei analizate. Aceasta proportie va reflecta procentul din capitalul social detinut si/sau din drepturile de vot (din factorul mai ridicat).

  1. Intreprinderi legate

Doua sau mai multe intreprinderi sunt legate atunci cand se caracterizeaza prin unul din urmatoarele tipuri de relatii:

  • intreprinderea detine majoritatea actiunilor sau a drepturilor de vot la o alta intreprindere (>50%).
  • intreprinderea are dreptul de a numi sau demite majoritatea persoanelor din organismul de administratie, de conducere sau de supraveghere ale altei intreprinderi.
  • Contractul dintre intreprinderi sau o clauza din actul constitutiv sau statutul uneia dintre intreprinderi permite uneia dintre intreprinderi sa exercite o influenta dominanta asupra celeilalte.
  • intreprinderea are posibilitatea, prin acord, de a exercita singura controlul asupra actiunilor sau majoritatii drepturilor de vot din cealalta intreprindere.

Intreprinderile intre care exista oricare dintre raporturile descrise mai sus, prin intermediul unei persoane fizice sau al unui grup de persoane fizice care actioneaza de comun acord, sunt, de asemenea, considerate intreprinderi legate, daca isi desfasoara activitatea sau o parte din activitate pe aceeasi piata relevanta ori pe piete adiacente.

Se prezuma ca nu exista o influenta dominanta daca investitorii nu sunt implicati direct sau indirect in conducerea intreprinderii respective, fara ca drepturile pe care le detin in calitatea lor de actionar sau asociat sa fie prejudiciate.

Este util de clarificat, de asemenea, ce reprezinta intreprinderea unica. Conform Regulamentului (UE) NR. 1407/2013, o intreprindere unica reprezinta grupul de intreprinderi legate, adica include toate intreprinderile intre care exista cel putin una dintre relatiile urmatoare:

  • intreprinderea detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau ale asociatilor unei alte intreprinderi;
  • intreprinderea are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administrare, de conducere sau de supraveghere ale unei alte intreprinderi;
  • intreprinderea are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra altei intreprinderi in temeiul unui contract incheiat cu intreprinderea in cauza sau in temeiul unei prevederi din contractul de societate sau din statutul acesteia;
  • intreprinderea care este actionar sau asociat al unei alte intreprinderi si care controleaza singura, in baza unui acord cu alti actionari sau asociati ai acelei intreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau ale asociatilor intreprinderii respective.

Intreprinderile care intretin, prin una sau mai multe intreprinderi, relatiile de mai sus, constituie de asemenea o intreprindere unica.

Daca doua intreprinderi sunt fiecare controlate de o a treia intreprindere, atunci toate cele 3 intreprinderi constituie o intreprindere unica.

Pentru fiecare stat membru, valoarea totala a ajutoarelor de minimis acordate unei intreprinderi unice nu poate depasi suma de 200.000 EUR pe durata a trei exercitii financiare.

SHARE ON: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *