Primul pas pentru a va califica drept IMM este sa fiti o intreprindere. Conform definitiei, o intreprindere este „orice entitate angajata intr-o activitate economica, indiferent de forma sa legala. Ea reflecta terminologia folosita in deciziile sale de Curtea Europeana de Justitie.

Prin urmare, persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale, parteneriatele si asociatiile angajate intr-o activitate economica pot fi considerate intreprinderi. Factorul determinant este activitatea economica, nu forma juridica.

Dupa ce ati verificat ca sunteti o intreprindere, trebuie sa stabiliti datele intreprinderii dumneavoastra, dupa urmatoarele trei criterii:

  • numarul mediu de salariati,
  • cifra de afaceri anuala
  • bilantul contabil total anual.

Prin compararea datelor intreprinderii dumneavoastra cu nivelul plafoanelor celor trei criterii, veti putea determina daca intreprinderea dumneavoastra este o microintreprindere, o intreprindere mica sau mijlocie.

IMM-urile se clasifica in microintreprinderi, intreprinderi mici si intreprinderi mijlocii:

  • Microintreprinderile sunt definite ca intreprinderi care au mai putin de 10 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala sau bilant total anual de pana la 2 milioane de euro.
  • Intreprinderile mici sunt definite ca intreprinderi care au mai putin de 50 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala sau un bilant contabil total anual de pana la 10 milioane de euro.
  • Categoria intreprinderilor mijlocii este alcatuita din intreprinderi care angajeaza mai putin de 250 de persoane si care au o cifra de afaceri anuala care nu depaseste 50 de milioane de euro si/sau un bilant contabil anual care nu depaseste 43 de milioane de euro.

Este necesar sa retineti ca, in timp ce respectarea plafoanelor referitoare la numarul mediu de salariati este obligatorie, un IMM poate alege intre a respecta fie plafonul referitor la cifra de afaceri dintr-un an, fie cel referitor la bilantul total. Nu este necesara satisfacerea ambelor criterii si se poate depasi unul dintre ele fara pierderea statutului de IMM.

Daca intreprinderea dumneavoastra depaseste plafoanele financiare stabilite pentru cifra de afaceri si bilantul total si plafoanele pentru numarul mediu de salariati in cursul unui an, acest lucru nu va afecta situatia intreprinderii. Aceasta isi va pastra statutul de IMM cu care a inceput anul. Totusi, ea va pierde acest statut daca plafonul va fi depasit pe parcursul a doua exercitii financiare anuale consecutive. In acelasi mod, ea va castiga statutul de IMM daca in perioada anterioara a fost o intreprindere mare, dar apoi a coborat sub aceste plafoane pe parcursul a doua exercitii financiare consecutive.

SHARE ON: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *